DESIGNED BY OLWEBDESIGN
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ   

Σκοπός του κανονισμού είναι η εξασφάλιση της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του σχολείου μας.

 1. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι η παρουσία των μαθητών στην πρωινή παράταξη( 8.15΄) είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο 10΄ λεπτά πριν την έναρξη και παραμένουν στην αυλή.Με το χτύπημα του κουδουνιού κλείνουν οι πόρτες του σχολείου.

 1. Οι μαθητές που καθυστέρησαν θα εισέρχονται στο χώρο του σχολείου, αλλά δε θα παρακολουθούν τα μαθήματα της 1ης ώρας και θα παίρνουν απουσία.Για τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να πάρουν σημείωμα από τη Δ/νση του σχολείου.Η συχνή καθυστέρηση αποτελεί παράπτωμα και ελέγχεται.

Οποιαδήποτε απόπειρα να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το σχολικό χώρο, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (π.χ. κάγκελα κ.α.), θα τιμωρείται αυστηρά.

 1. Η πόρτα εισόδου θα παραμείνει κλειστή σ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων.

Σε περίπτωση ασθενείας, ο μαθητής προσέρχεται στη Δ/νση, ειδοποιείται ο κηδεμόνας και εάν εγκρίνει την αποχώρησή του, παίρνει σημείωμα υπογραμμένο από τη Δ/ντρια, το επιδεικνύει στο φύλακα του σχολείου και εξέρχεται. Εάν δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τον κηδεμόνα, ο μαθητής παραμένει στο σχολείο για τυχόν πρώτες βοήθειες. Ο κηδεμόνας θα πρέπει να προσέρχεται, εντός 10 ημερών, στο σχολείο, για να δικαιολογήσει τις απουσίες του μαθητή, υπογράφοντας τη σχετική αίτηση.

 1. Η παρακολούθηση της διδακτικής πράξης είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές που στις ενδιάμεσες ώρες προσέρχονται καθυστερημένα στην αίθουσα – μετά την είσοδο του καθηγητή σ’ αυτή – δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα και θα παίρνουν απουσία.

Η έξοδος από την αίθουσα διδασκαλίας και το Γυμναστήριο επιτρέπεται μόνο για σοβαρό λόγο και με άδεια του διδάσκοντα.

 1. Η θέση κάθε μαθητή στην αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται από τον υπεύθυνο καθηγητή.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρακολουθούν και συμμετέχουν, χωρίς να παρενοχλούν την ομαλή λειτουργία της τάξης.

Διάλογος γίνεται από και με τον διδάσκοντα.

Η διδακτική πράξη είναι μέλημα των καθηγητών.

 1. Εάν κάποιος καθηγητής καθυστερήσει, οι μαθητές δεν εξέρχονται από την αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια κενής ώρας, κατεβαίνουν ήσυχα στην αυλή υπό την επίβλεψη του εφημερεύοντα καθηγητή και δεν περιφέρονται στους διαδρόμους παρενοχλώντας τους συμμαθητές τους, που εκείνη την ώρα παρακολουθούν μάθημα.

 1. Απαγορεύονται αυστηρώς τα κινητά τηλέφωνα. Σε περίπτωση ανάγκης οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του σχολείου.
 1. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στις τάξεις με φαγητά, αναψυκτικά κ.λ.π. ΄Οσα δεν καταναλώθηκαν, φυλάσσονται από τους μαθητές για το επόμενο διάλειμμα.
 1. Με το κτύπημα του κουδουνιού για διάλειμμα, όλοι οι μαθητές κατεβαίνουν στον αύλειο χώρο του σχολείου, μέχρι να ξαναχτυπήσει το κουδούνι για την επόμενη ώρα. Εξαιρούνται όσοι μαθητές έχουν σοβαρό λόγο ( π.χ. ασθένεια κ.α. ) ύστερα από σχετική άδεια του εφημερεύοντος καθηγητή.
 1. Η χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων ( π.χ. αντιγραφή σε διαγώνισμα, εξαπάτηση διδάσκοντα ή υπευθύνου καθηγητή, παραποίηση γραπτών ή απουσιολογίων ) επιφέρει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
 1. Η είσοδος των μαθητών – μαζικά ή μεμονωμένα – στο χώρο των γραφείων της Δ/νσης και των καθηγητών, δεν επιτρέπεται παρά μόνο για σοβαρούς λόγους.

Σε περίπτωση προβλήματος που αφορά στα τμήματα, οι μαθητές ενημερώνονται από τον πρόεδρο της τάξης.

 1. Απαγορεύεται οι μαθητές να καλούν εντός του σχολικού χώρου εξωσχολικούς ή να συζητούν στα κάγκελα του προαυλίου και της εισόδου.
 1. Θα πρέπει ν’ αποφεύγονται από τους μαθητές οι ακρότητες ως προς την εμφάνιση και την αμφίεση. Παρακαλούνται οι κηδεμόνες να συνδράμουν σ’ αυτό ώστε να επιτευχθεί η ευπρέπεια και η κοσμιότητα. Δεν πρέπει επίσης να φέρουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα, ακριβά κοσμήματα, μεγάλα χρηματικά ποσά. Διαφορετικά είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τυχόν απώλειά τους. Τέλος δεν πρέπει να φέρουν επικίνδυνα αντικείμενα.
 1. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να φέρουν μπάλες από το σπίτι τους, για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί, οι ζημιές κ. α. Μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μπορούν να παίζουν με τις μπάλες του σχολείου και με την επίβλεψη του καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
 1. Με σχετική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους του σχολείου.
 1. Από όλους καταδικάζονται ως στοιχεία υποπολιτισμού και έλλειψης αισθητικής – και μάλιστα σε χώρο παιδείας – οι βωμολοχίες, η ρύπανση των χώρων του σχολείου, η καταστροφή θρανίων, καθισμάτων, τζαμιών κ.λ.π. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά και θα πληρώνουν τις ζημιές.
 1. Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και σεβασμό μεταξύ τους, τόσο στο χώρο του σχολείου, όσο και μπροστά στην είσοδό του. Η ίδια στάση και συμπεριφορά επιβάλλεται και όταν οι μαθητές βρίσκονται σε περίπατο, εκδρομή, μορφωτική επίσκεψη ή παρακολουθούν σχολικές εορτές. Γενικά σε κάθε ομαδική εκδήλωση οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό στον εαυτό τους, αλλά και σε όσους μόχθησαν για την παρουσίαση της εκάστοτε εκδήλωσης.
 1. Για οποιοδήποτε πρόβλημα τους οι μαθητές να απευθύνονται στους καθηγητές η στο Δ/ντη του Σχολείου.

Ολοκληρώνοντας, στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας του σχολείου μας απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία μαθητών – καθηγητών. Γι’ αυτό κάθε μαθητής μπορεί να απευθύνεται στον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος ή στην Δ/νση του σχολείου και να συζητά όχι μόνο οποιοδήποτε θέμα – πρόβλημα τον απασχολεί. Να είναι βέβαιος ότι θα βρεί κατανόηση και παιδαγωγική αντιμετώπιση του προβλήματός του. Μπορεί τέλος κάθε μαθητής μέσω των μαθητικών κοινοτήτων να κάνει προτάσεις που θ’ αφορούν στην καλύτερη για όλους λειτουργία του σχολείου.

Τηλ. Σχολείου:   210 9027545

FAX:                   210 9027397

 

Με πολλές ευχές για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά

O Διευθυντής και ο Σύλλογος των καθηγητών

 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook

Copyright © 2021 1ο Γυμνάσιο Δάφνης. Template designed by olwebdesign.